Implantatbehandling

Erstatning af mistede tænder med implantater er i dag en almindelig anerkendt behandlingsmulighed. I princippet kan næsten alle få foretaget implantatbehandlinger. Der kan dog være forskellige forhold hos den enkelte, der gør, at en implantatbehandling ikke er velegnet.

En grundig undersøgelse hos tandlægen vil afgøre, om det er den rette behandling for dig.

Hvad er et implantat?

Et implantat er en kunstig tandrod, der indsættes i kæbeknoglen. Implantatet er fremstillet af titanium, som er et metal med den egenskab, at det kan vokse fast i kæben.

Implantatet, der har form som en skrue, er normalt 3-5 mm tykt og 8-16 mm langt. Denne titaniumskrue indsættes i kæbeknoglen. Implantatet vokser i løbet af nogle måneder sammen med knoglen og sidder derefter fast.

Sådan foregår en implantatbehandling traditionelt:

  • ​Først skal der tages røntgenbilleder.
  • Så skal der tages aftryk til fremstilling af gipsmodeller af dit tandsæt.
  • Derefter bliver implantatet opereret ind. Tandlægen lægger et snit i tandkødet og borer gennem denne åbning et lille hul i kæbeknoglen. Implantatet skrues derpå ind i hullet, og tandkødet sys sammen hen over implantatet. Der er som regel kun få og små gener efter operationen, som foregår i lokalbedøvelse under sterile forhold.
  • ​I de fleste tilfælde vil man nu lade implantatet være i fred i 2-3 måneder, så kæbeknoglen og implantatet kan vokse sammen. Du skal til regelmæssig kontrol på klinikken i denne periode.
  • Derefter åbner tandlægen ind til implantatet igen. I lokalbedøvelse frilægges toppen af implantatet, og der påskrues små forlængerstykker, som stikker ud gennem tandkødet.
  • Der tages nu aftryk til den krone eller bro, som skal genskabe den tabte tyggefunktion og det pæne smil. Kronen eller broen cementeres fast på forlængerstykkerne, hvormed implantatbehandlingen er afsluttet.
  • ​Du skal nu have en grundig instruktion i, hvordan du holder de erstattede tænder rene. God mundhygiejne er en forudsætning for et holdbart resultat.

Efter at implantatbehandlingen er afsluttet, bør du fremover komme regelmæssigt til kontrol. I den forbindelse vil tandlægen også kontrollere og eventuelt justere din mundhygiejne.

Hvad kan gå galt?

I sjældne tilfælde kan det ske, at implantatet ikke vokser fast, eller at det ligefrem afstødes. Sker dette, fjernes implantatet i lokalbedøvelse med det samme. Hullet i kæben vil vokse sammen i løbet af nogle måneder, hvorefter tandlægen i Silkeborg kan indsætte et nyt implantat på samme sted. Læs gerne mere om visdomstænder og kirurgi.

implantater

Vi er medlem af:

Medlem af Tandlægeforeningen

Vi samarbejder med: