Paradentose behandling

Sundt tandkød er tandkød, der ligger helt stramt omkring tanden. Det er lyserødt og svagt nubret i overfladen, og det bløder ikke efter tandbørstning – heller ikke efter grundig brug af tandstikkere eller tandtråd.

For at undgå tandkødsbetændelse og paradentose er det meget vigtigt, at tænderne holdes rene. Hos helt unge kan de fleste skadelige belægninger fjernes med en almindelig eller elektrisk tandbørste. Med alderen er flere og flere nødt til at supplere med tandstikkere, tandtråd, solobørste eller interdentalbørste for også at holde rent mellem tænderne og på den måde holde paradentose væk.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet omkring tænderne og kan opstå i alle aldre. Når tandkødet er betændt, bliver det hævet og rødligt og kan desuden være ømt. Det har også større tendens til at bløde for eksempel i forbindelse med tandbørstning og brug af tandstikkere. Når tænder ikke bliver børstet rene, samler der sig bakterier på tænderne langs tandkødskanten. Disse belægninger kaldes plak. Hvis plakken ikke fjernes, forkalker den og bliver til tandsten. Tandsten har en meget ujævn overflade og er grobund for mere plak.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Hvis plak og tandsten på tænderne fjernes, og tænderne efterfølgende holdes rene, forsvinder tandkødsbetændelsen i løbet af få dage. Tandkødet bliver derfor atter sundt, så det ikke risikerer at udvikle sig til paradentose. Man kan imidlertid ikke selv fjerne tandsten, hvorfor tænderne skal renses hos en tandlæge.

​Hvad er paradentose?

Paradentose er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv nede omkring tandroden. Paradentose medfører varigt tab af tandens rodhindefibre med efterfølgende nedbrydning af knoglen. Tandkødslommen bliver således dybere, og tanden sidder ikke længere lige så godt fast. Med andre ord kan tandkødsbetændelse, der ikke behandles, udvikle sig til paradentose. Jo mere alvorlig paradentosen er, jo dybere bliver tandkødslommerne og jo mere løse bliver tænderne. Ved alvorlig paradentose kan tandkødet trække sig tilbage og gøre tandens rod synlig. Nogle patienter oplever desuden, at tænderne flytter sig, og at de får dårlig ånde i forbindelse med paradentose.

Hvordan behandles paradentose?

Formålet med en behandling af paradentose er at standse sygdommen, så tænderne ikke mister mere fæste. Når du får foretaget en paradentosebehandling hos tandlægen, fjernes tandsten og bakterier i tandkødslommen, og rodoverfladerne afglattes. Hvis tandkødet er ømt, kan det være nødvendigt at lokalbedøve. Desuden instruerer vi dig i, hvordan tænderne skal holdes rene, så sygdommen ikke udvikler sig yderligere.

Hvis tandkødslommerne er meget dybe, kan det for at stoppe sygdommens yderligere udvikling være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation – også kaldet en paradentoseoperation. En tandkødsoperation foretages altid under lokalbedøvelse. Indgrebet er normalt ret beskedent og uden større ubehag bagefter. Efter en paradentosebehandling er det vigtigt hurtigst muligt at komme i gang med tandbørsten igen, så tandsættet holdes helt rent.

Hvis du har problemer med paradentose og kommer fra Silkeborg eller omegn, kan vi hjælpe dig af med problemet. Ring til os på 86 82 35 00 for at booke en tid allerede i dag. Læs også gerne mere om fyldninger samt kroner og broer.

Paradentose

Vi er medlem af:

Medlem af Tandlægeforeningen

Vi samarbejder med: