Kosmetisk behandling
Flere og flere går i dag meget op i deres udseende og får lavet indgreb på kroppen for at blive smukkere. Det gælder også tænderne. Hvor man tidligere kun behandlede tandsygdomme, foretages der i dag indgreb på ellers raske tænder for at gøre dem pænere. Tænderne er vigtige elementer i ansigtets helhed, og nogle mener, at et attraktivt smil kan føre til større selvværd.
Tænder kan gøres hvidere, formen kan ændres, mellemrum kan lukkes, tandkød kan hejses op og ned, og der kan sættes smykker på tænderne. Men hvad betyder det for tandsundheden nu og på lang sigt?
Her bør man skelne mellem nødvendige og unødvendige behandlinger. Ved nødvendige behandlinger, hvor tænderne har været syge og har brug for behandling, må man leve med eventuelle bivirkninger. Men når det drejer sig om raske tænder, der udsættes for kosmetiske behandlinger, bør man tænke lidt mere over, hvilke bivirkninger der kan være. For tænderne skal holde hele livet uden for mange reparationer.
Blegning:
Når det gælder misfarvning af tænder, er kaffe, te, rødvin og cigaretter nogle af de største syndere. Men tændernes farve kan også ændres som en naturlig del af det at blive ældre, fordi emaljen slides, og tandbenets varme farve skinner igennem. Misfarvning kan også forekomme, hvis emaljen ætses væk i forbindelse med et stort forbrug af læskedrikke eller frugt. Tænder kan ligeledes se misfarvede ud, hvis de har store gamle fyldninger, er snavsede eller sidder på en speciel måde i tandrækken, og her hjælper blegning ikke.
Facader og kroner:
Har man en eller flere meget grimme tænder, er der mulighed for at gøre dem pænere med plast eller keramik. Både facader (hvor forsiden dækkes) og fuldkroner (hvor hele tanden dækkes) kan gøre tænder lysere og give dem en anden facon. Nogle gange kan materialet limes helt uden på tanden, mens det andre gange er nødvendigt at slibe sund tand væk for at skabe plads til det kunstige.
Plast:
Kosmetiske plastbehandlinger kan ofte laves uden, at der slibes på tanden, f.eks. når mellemrum mellem tænder lukkes, eller en lille tand gøres større. Det æstetiske resultat vil ofte være rigtig godt, men desværre er holdbarheden ved plast ikke så god som ved behandling med keramik.
Keramik:
Når den kosmetiske behandling udføres i keramik, skal der altid slibes på tanden – mest til fuldkroner, mindre til facader. Selve facaden/ kronen fremstilles oftest af en tandtekniker ud fra et aftryk, som tandlægen i Silkeborg tager af den tilslebne tand. Keramikken limes på tanden med en plastcement. Proceduren er mere kompliceret end ved behandling med plast, hvilket også er årsagen til den højere pris.
Det æstetiske resultat ved behandling med keramik er oftest bedre end ved behandling med plast, hvilket også gælder holdbarheden.
Gode råd efter kosmetisk tandbehandling
- Vær indstillet på, at du kan få ondt i tænderne efter en tandblegning.
- Undgå kraftige farvestoffer lige efter blegning.
- Har du piercinger tæt på tænder og tandkød, så fjern dem!
- Plast og porcelæn under eller tæt på tandkødet kræver ekstra god mundhygiejne.
- Tal med din tandlæge om, hvilke hjælpemidler du skal bruge ud over tandbørsten til at holde rent.
Vær indstillet på, at kosmetiske behandlinger ikke holder evigt, og at indgrebene ofte bliver større, hver gang der laves om. Læs også mere om proteser samt revner her.