Revner i tænderne

En dentininfraktion er en revne i tandbenet inde under emaljen, som kan få tanden til at gøre ondt. En revne kan drille både patienten og tandlægen, fordi det kan være svært at finde ud af, hvilken tand det er galt med.

 

Nogle tænder med revner mærker man slet ikke. Men når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærkes en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt, fx en brødkerne eller en karamel. Tanden kan også gøre ondt, når du får noget koldt på den. Der kan gå uger eller måneder mellem, at smerten udløses, fordi man uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. Det vil ofte være svært at udpege, hvilken tand det drejer sig om.

Udefra ser tanden sund og rask ud. Der er ofte en fyldning i tanden, men tandlægen kan ikke se revnen, før fyldningen er fjernet - heller ikke på et røntgenbillede. Men en bideprøve med en særlig bidepind kan ofte afsløre, hvilken tand det drejer sig om. Lykkes det ikke at finde revnen med bidepinden, kan det være nødvendigt, at man går hjem og tygger noget mere med den dårlige side. Hvis det gør for ondt, må tandlægen fjerne fyldningen i den mest mistænkte tand for at søge efter revnen.

En revne i en tand kan aldrig gro sammen igen.

​Der er flere årsager til, at tænderne kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne bliver svagere efter mange års hårdt arbejde. Revner kommer der, hvor en tand er svagest. Det sker oftest i en kindtand, som er svækket, fordi der har været hul (caries) i tanden. Jo større fyldningen er, og jo mindre tand der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder.

Tandens nerve kan tage skade, hvis en symptomgivende dentininfraktion ikke behandles, så i visse tilfælde bliver det nødvendigt at rodbehandle tanden. Revner kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen. Men flækker tanden på langs, skal den trækkes ud.

HUSK, Har du en revne i en tand, der gør ondt, må du have tålmodighed og indstille dig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Få gerne nærmere information omkring vores behandlinger i Silkeborg ved at klikke på snorkeskinner og bideskinner.

revner i tænderne

Vi er medlem af:

Medlem af Tandlægeforeningen

Vi samarbejder med: